НАЧАЛО > Респираторни заболявания
 

Chiesi е изцяло ангажирана с грижата за подобряване качеството на живот на хората, страдащи от респираторни заболявания - астма и хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ). Астма и ХОББ се характеризират с намаляване на дихателния поток и влошен газообмен в белите дробове въпреки че са резултат на различни патофизиологични механизми.

 

Според проучвания на Световната Здравна Организация (СЗО) от 2016-та година, в света има 339 милиона души - болни от астма, докато 251 милиона души са болните от ХОББ -болестта, която се предвижда като трета водеща причина за смъртност до 2030 г. Ако не бъдат предприети мерки, насочени към намаляване на свързаните с болестта рискови фактори, например цигарен дим, вредни газове, фини прахови частици, се очаква смъртните случаи, свързани с ХОББ, да се увеличават  през следващите  години¹.

 

В търсене на непрекъснато подобряване здравето на пациентите, Chiesi изследва и разработва нови терапевтични решения, базирани на иновативната технология Modulite®, която позволява  разтвора под налягане за инхалация, съдържащ инхалаторен кортикостероид и дълго действащ бета-миметик да се доставя под формата на  екстра-фини частици.  Патент на  Chiesi е NEXThaler - инхалатор за сух прах (DPI), чрез който в белия дроб се доставят същите активни вещества, също под форма на екстра-фини частици. Поставяйки пациента и неговите нужди във фокуса на своето внимание, Chiesi разработи и предложи фиксирана тройна комбинация от инхалаторен кортикостероид, дълго действаш бета-миметик и мускаринов антагонист за лечение на пациенти с ХОББ и астма.

 

АСТМА

Астмата е хронично възпалително заболяване, характеризиращо се с повтарящи се респираторни симптоми като задух, кашлица и хрипове, както и стягане в гръдния кош. При нормални условия въздухът може свободно да се движи в дробовете ни чрез сложната проводна система на дихателните пътища. При определени обстоятелства и когато състоянието на пациента с астма са неконтролирани, възпалението се засилва, което предизвиква астматичен пристъп. Вследствие на това настъпват промени, като бронхоспазъм удебеляване на лигавицата, повишена слузна секреция и запушване на малките дихателни пътища, което от своя страна затруднява дишането. Въпреки това, тези клинични  прояви са основно обратими, независимо, че варират значително както във времето така и при различните пациенти. Често симптомите се появяват през нощта или в ранните часове на сутринта, както и при физически натоварвания. Въпреки, че излекуването на астма не е възможно, оптимален контрол на заболяването е постижим, като се гарантира, че пациентите поддържат адекватно качество на живот.

Но какво причинява астма? Астматичен пристъп се задейства, когато предразположеният човек бъде в контакт с дразнители. Предразполагащите фактори са генетични, наличие на алергии, женски пол, затлъстяване и етническия произход. В същото време фактори като алергени, професионални замърсители, тютюнев дим, замърсяване на околната среда и инфекции на дихателните пътища могат да предизвикат астматичен пристъп, ако бъдат вдишани в белите дробове. Астмата се проявява по-често при деца и юноши, въпреки че през последните години честотата на диагностициране при възрастни и стари хора става нараства.²

 

ХРОНИЧНА ОБСТРЕКТИВНА БЕЛОДРОБНА БОЛЕСТ (ХОББ)

ХОББ е хронично прогресиращо възпалително заболяване, характеризиращо се с персистираща бронхиална обструкция (необратима), свързана с повишен хроничен възпалителен отговор на дихателните пътища към вредни частици или газове. Класическите симптоми, свързани с ХОББ, сазадух, умора, хронична кашлица с или без храчки. В някои случаи може да се появи остро влошаване на гореспоменатите симптоми, познато като екзацербация.

При пациенти с ХОББ се наблюдава двоен механизъм на бронхиална обструкция: от една страна може да възникне възпаление на малките дихателни пътища , което води до задебеляване на стените на дихателните пътища, повишено отделяне на слуз и нарастване на съпротивлението на въздушния поток. От друга страна, може да се осъществи прогресивно унищожаване на белодробния паренхим (емфизем), свързано със загубата на еластичност на белодробната тъкан. Важно е да се подчертае, че и двата механизма могат да съществуват паралелно, което води до значимо ограничаване на въздушния поток в белите дробове.

Но какви са рисковите фактори, за развитието на ХОББ?. Най-важните са цигареният дим, , излагането на вредни газове свързани с готвенето на храни или отделяни при изгарянето на биогорива, както и замърсяването на околната среда. Вторичните фактори са възрастта, полът, социално-икономическия статус, дихателните инфекции, астмата. При част от хората е налице генетично предразположение към болестта  При пациентите с ХОББ често се наблюдават и сърдечно-съдови заболявания, остеопороза, диабет, рак на белите дробове и бронхиектазии, което на свой ред увеличава приемите в болница и / или рискът от смърт. За разлика от астмата, ХОББ е заболяване с по-късно начало, поради което е по-често срещано сред възрастните (то не съществува сред младите пациенти), тъй като развитието му включва бавно и прогресивно излагане на рискови фактори.³

 

  1. www.who.int
  2. www.ginasthma.org
  3. www.goldcopd.com